In onze winkel in Utrecht vindt U een zeer uitgebreid assortiment smokings die u kunt kopen of huren Wij verkopen al smokings vanaf € 159 ,-!

Herkomst van de smoking

De smoking komt oorspronkelijk uit Amerika. Traditioneel bestaat dit kostuum uit een zwart of nachtblauw jasje en broek met uiteraard de strik. Deze strik zie je terug in de omschrijving van de dresscode; black tie, hoewel deze strik allang niet meer zwart hoeft te zijn. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en ook als complete set met cumberband en pochet. In Amerika heet de smoking ‘tuxedo’, naar de plaats waar deze in 1886 voor het eerst gedragen werd. In Europa kreeg het pak de naam ‘smoking’, omdat de heren zich meestal na het diner terugtrokken en het comfortabele jasje aantrokken om te roken. In de jaren 20 worden deze 2 kostuums samengevoegd. Traditioneel had de smoking een sjaalkraag, maar tegenwoordig wordt ook de reverskraag gebruikt. De broek heeft altijd een satijnen bies aan de zijkanten maar is anno nu modern strak gesneden en niet meer voorzien van bandplooien. Bij de smoking draag je nog altijd zwarte lakschoenen.

Wanneer een smoking te dragen?

Een smoking draag je s’avonds, na zonsondergang. Op een cruise wordt vaak een smoking gedragen tijdens het diner. Daar zie je naast de donkere, ook de witte jasjes. Een zwarte broek met wit jasje of een geheel witte smoking mag, maar van oudsher alleen in warme klimaten. Het wordt daarom ook wel de tropensmoking genoemd. Grappig detail; het jasje van de smoking heet ook wel diner jacket. Dit omdat de smoking dus bij diners wordt gedragen. Het jasje is daar dan ook op afgestemd.; aan de binnenkant heeft de smokingjas een knoop op een stokje. Dat betekent dat de knoop losjes bevestigd is. Zo konden de heren na het diner uitbuiken door hun jasje op de losse stand te zetten. Tegenwoordig worden smoking vooral tijdens een galafeest of officieel diner gedragen.